09 januari 2009

Omelett vs Ostmacka???

champinjoner, paprika, lök, vitkål och skinka= ca 100-120 kcal

fyra vitor och en gula= ca 150 kcal

Jag har gärna en klick keso till min omelett, då jag älskar Keso!! =ca 50 kcal

Jag försöker att äta bra mat även offseason, speciellt på kvällarna då vi äter ganska sent. Jag vet att det ganska lätt att man drar på sig lite väl mycket kcal på kvällen innan läggdax om man inte är medveten om vad man igentligen stoppar i sig. Jag gillar att röra iordning en omelett eller svänga ihop en sallad. Då fokuset blir på proteinet, som jag tycker är det man bör fokusera på på kvällen. Har jag tränat så har jag redan fått i mig snabba kolhydrater direkt efter passet, så jag försöker undvika dessa till kvällsmålet.


Många tror att det är mycket bättre (nyttigare) att de äter två-tre mackor med pålägg, tex smör, ost eller leverpastej och en tallrik fil/joggi med mûsli istället för ett lagat mål mat på kvällen..
Det man kan ha i tanken nästa gång man funderar och ställer sig den frågan vad som är bättre/sämre kan man ta en liten titt på vad en kvällsmat bestående av smörgås med pålägg ger: (jag tog bara ett bröd som jag vet att många äter och en helt "vanlig" ost och leverpastej. Jag uppskattade vikten på dessa livsmedel och hoppas att mina uträkningar är så sanningsenliga som möjligt)

Varje brödskiva ger drygt 100 kcal, varje ostskiva ca 40 kcal, varje leverpastejskiva ca 30 kcal, smör ca 25 kcal/macka......fil/yoghurt + mûsli/flingor, räkna själva. Kcal springer ganska fort iväg, och titta på näringsinnehållet, mest fett och kolhydrater. Inte riktigt vad jag räkomenderar innan sänggående iaf.
Alla gör som de vill, men man ska vara väl medveten om vad man stoppar i sig och att det finns bättre och godare alternativ!

Näringsvärde per 100 g
Energi 1100 kJ/250 kcal
Protein 7,0 g
Kolhydrater 51 g varav, sockerarter 9,5 g
Fett 2,5 g
varav mättat fett 0,3 g
Kostfiber 5,0 g
Natrium 0,29 g
motsvarar koksalt 0,73 g



Ingredienser
Mjölk, salt 1,2 %, syrningskultur, löpe, kalciumklorid, konserveringsmedel E202.
Näringsvärde per 100g
Energivärde 1600 kJ/390 kcal
Protein 26 g
Kolhydrat 1,5 g
Fett 31 g
Kalcium 710 mg (89 % av RDI*)Vitamin B12 1,4 g (140 % av RDI*)
*Rekommenderat Dagligt Intag


Ingredienser
Grislever(31%), Mjölk, Vetemjöl, Griskött (16%), Fett från gris, Socker, Mjölkprotein, Koksalt, Tryffelersättning (champinjoner/fårticka), Kryddor, Druvsocker (majs), Antioxidationsmedel E300, Konserveringsmedel E250.
Vikt 250 g
Näringsvärde per 100 gram
kJ1100 kJ/ kcal 260 kcal
Protein 12 g
Kolhydrater 9 g
Fett 20 g
Koksalt 2.5 g
Järn 7 mg ( % av RDI, rekommenderat dagligt intag)


En ost som jag äter på mina frukostmackor och som har betydligt mycket bättre näringsvärden är Västan 5%. Det är riktigt god, inte alls smaklös som jag vet att många tror att den är pga det låga fettinehållet. Prova den gärna, ni kommer inte att ångra er. (den är ganska svår att få tag i, här i Norrköping har jag bara hittat den på ica maxi & coop extra i smedby)
Ingredienser
Svensk mjölk, syrningskultur, koksalt, löpe.
Näringsvärde/100 g ost
Energi 760 kJ/200 kcal
Protein 32 g
Kolhydrat 2,5 g
Fett 5 g

Kalcium 1050 mg 131% av RDI*
Vitamin B12 1,9 μg 190% av RDI*

Inga kommentarer: